Schuldhulpverlening

De meeste schulden ontstaan uit noodsituaties, niet zomaar. Denk bij noodsituaties aan werkloosheid en ziekte. Heeft u schulden en wilt u hier wat aan doen? 

Bedenk u dan eerst dat u er wat aan kan doen! Het is niet onmogelijk uw schulden kwijt te raken, al is het niet altijd even makkelijk.

Wat moet ik doen als ik schulden heb?

U wilt (en moet) uw schulden betalen, maar hoe gaat u dit aanpakken? Hieronder vindt u een stappenplan hoe u uw probleem het beste kunt aanpakken.

  1. Ten eerste is het belangrijk dat u geen verdere schulden maakt. Dit brengt u namelijk alleen nog maar verder in de problemen.
  2. Het is heel belangrijk dat u al uw uitgaven en inkomsten in kaart brengt. Dit is belangrijk voor u om te kijken waar uw geld naar toe gaat, maar ook voor uw schuldeisers, die hiermee kunnen bepalen hoeveel van uw inkomen u kunt missen.
  3. Het is belangrijk dat uw schuldeisers merken dat u actief meedenkt in hoe u uw schuld kunt afbetalen.
  4. Mocht u schulden hebben bij meerdere schuldeisers, is het na verloop van tijd de moeite waard te vragen om schuldvermindering of zelfs gehele kwijtschelding van uw schulden aan te vragen. U moet zich realiseren dat schuldeisers liever een gedeelte dan niets van het geld terug zien en u bent blij omdat u niet de gehele schuld moet betalen.
Mochten deze stappen u niet uit de schulden krijgen, leidt dit onherroepelijk naar instanties die aan schuldhulpverlening doen.
De schuldhulpverlening biedt mensen advies en ondersteuning in het oplossen van de schuldenproblematiek. Hier enkele links naar websites van verschillende schuldhulpverlening bureaus:

http://www.wsnp.rvr.org/burger/index.cfm
- http://www.teveelschulden.nl/
- http://www.zelfjeschuldenregelen.nl/

BKR-registratie

U hoeft niet per sé een schuld te hebben om in het BKR register te staan, in tegendeel. Een BKR-registratie kan ook positief werken als u altijd netjes betaalt. Bekijk er meer over in het onderstaande filmpje:


BKR in één minuut from BKR & NIBUD.